Om du drömmer om att köpa ett hus är du knappast ensam. Du vill kanske ha mer plats, kanske får ni ett barn till eller så vill du ha en trädgård. Alldeles oavsett vad skälet till husköpet är behöver du ha många saker i åtanke innan du gör slag i saken.
Du vill kanske köpa ett hus för att få utrymme för en hobby, eller kanske för att familjen får tillökning. Det är mycket att tänka på när du ska ta ett bostadslån och köpa huset. Du behöver titta på en mängd faktorer när det gäller själva lånet, men också ha i åtanke att ett husköp inte är någon engångskostnad. Huset kommer kosta pengar även fortsättningsvis i form av kostnader för underhåll, värme och mycket annat.
Förhandla med många banker
Åsa Ålenskog som själv köpte sin bostad för några år sedan lyckades väl med sin bostadsaffär. Kedjehuset hon köpte i Tumba har ökat i värde från 1.8 miljoner till strax över 5 miljoner. Till Aftonbladet ger hon det kanske viktigaste tipset när det handlar om bolån: att förhandla med många olika banker. Ställ bankernas olika erbjudanden mot varandra, använd det bästa erbjudandet du får som en hävstång för att få ett bättre erbjudande. Ett annat bra tips som hon ger är att skaffa konton hos många olika banker, för att få en bättre utgångspunkt i förhandlingarna.
Köp inte första bästa – gå på många visningar
Ha tålamod. Enligt Expressen bör du ta tid på dig innan du bestämmer dig för att köpa. Gå på många visningar och var noggrann med att få koll på alla detaljer som kan tänkas påverka dina kostnader på sikt. Det vill säga, bjud inte på en villa om du inte känner till allt som du behöver veta om den. Ställ frågor och se till att få kännedom om alla eventuella skador eller brister som kan tänkas behöva åtgärdas senare. Ola Jingryd jobbar på Fastighetsförmedlingsprogrammet, en utbildning som ges vid Malmö Universitet. Han ger i en artikel hos SVT Nyheter ett antal tips på vad du bör tänka på inför ett bostadsköp. Enligt honom handlar det om att ställa frågor, mängder av frågor. Ni ska helt enkelt inte vara rädda för att vara småjobbiga. Be om intyg för eventuella renoveringar, lita inte nödvändigtvis på säljarens besiktning och så vidare.
Tänk på kostnaderna på sikt
Bland de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper hus är vad det kommer kosta på sikt. Att äga en villa innebär till exempel att du får betala för uppvärmning, vatten och mycket annat. Till de löpande kostnaderna tillkommer också låneamorteringen. Många av frågorna du ställer vid husvisningar bör därför fokusera på vad huset kostar i drift. Det är trots allt avgörande för om du kommer att ha råd att bo kvar. Av den anledningen kan det till exempel kanske vara en bra idé att ni budgeterar för någon annan uppvärmningsform, exempelvis luftvärmepump, bergvärme, solpaneler eller något annat som kostar initialt men som leder till lägre energikostnader på sikt.